הסכם חיים משותפים – הסכם ידועים בציבור

"הסכם חיים משותפים", "הסכם ידועים בציבור" או "הסכם זוגיות" –
מה עדיף?

אותה הגברת בשינוי אדרת -"הסכם חיים משותפים" "הסכם ידועים בציבור" או "הסכם זוגיות" הם למעשה שמות שונים לאותו מסמך משפטי המסדיר את מסגרת היחסים בין בני זוג שבחרו או שאינם יכולים להסדיר את היחסים בינהם בדרך המסורתית של נישואים אזרחיים או דתיים.

מה הוא הסכם חיים משותפים או הסכם ידועים בציבור?

בני זוג המנהלים יחסים, חיים יחד, ומנהלים משק בית משותף, נחשבים לידועים בציבור, אשר במרוצת השנים השווה בית המשפט את מעמדם לזה של זוגות נשואים, ובהתאם זכאים לזכויות והטבות בפני החוק והרשויות השונות. על מנת להנות מאותם זכויות, וללא צורך להוכיח את טיב היחסים בינהם, יכולים בני הזוג לערוך הסכם חיים משותפים או הסכם ידועים בציבור.
למידע נוסף על ידועים בציבור לחץ כאן.

"הסכם חיים משותפים" או "הסכם ידועים בציבור" הוא הסכם עם סמכות משפטית המשווה את מעמדם של בני הזוג החתומים עליו למעמדם של זוגות נשואים. ההסכם מעניק זכויות וחובות לבני זוג ידועים בציבור שבחרו להסדיר ולמסד את היחסים הרומנטיים בינהם שלא בדרך המסורתית של נישואים. למידע נוסף על נישואים אזרחיים לחץ כאן.

ההסכם מתאר ומעגן את הזכויות והאחריות האישית, המשפטית והכלכלית של כל אחד מבני הזוג לחייהם המשותפים.

למה צריך הסכם חיים משותפים ולמי הוא מתאים?

הסכם חיים משותפים או הסכם ידועים בציבור נועד לכל הזוגות אשר מנהלים משק בית משותף ומעוניינים להסדיר ולמסד את היחסים ביניהם אך אינם יכולים או אינם מעוניינים לעשות זאת בדרך המסורתית של נישואים. למידע נוסף על נישואים אזרחיים לחץ כאן.

במדינת ישראל הדרך המסורתית להסדיר ולמסד את היחסים היא נישואים. המוסד שאחראי על הליך הנישואים הוא הרבנות. למרבה הצער, ישנם לא מעט זוגות שאינם יכולים להינשא ברבנות מטעמים שונים לדוגמה זוגות חד מינים, זוגות מעורבים או שאחד מבני הזוג "פסול חיתון".
יתרה מכך ישנם זוגות שרשאים להינשא ברבנות אך מטעמים אידיאולוגים אינם מעוניינים לעשות כן, ומספרם גדל משנה לשנה.

עד שלא יתאפשר במדינת ישראל להינשא בנישואים אזרחיים, הפתרון האפקטיבי ביותר העומד לרשות אותם זוגות הוא הסכם חיים משותפים או הסכם ידועים ביצבור המשווה את מעמדם של בני הזוג החתומים עליו לאלה של נשואים. למידע נוסף על ידועים בציבור לחץ כאן.

ההסכם נועד להבטיח כי אותם הזוגות שחיים יחד ומנהלים משק בית משותף יזכו לקבל את אותם הזכויות והטבות להם זכאים זוגות נשואים ללא צורך בהוכחת היחסים, החל בהגרלות ציבוריות ועד להטבות מס.

חתימה על הסכם חיים משותפים או ידועים בציבור היא הדרך הטובה ביותר עבור אותם הזוגות להסדיר את האחריות הכלכלית הרכושית והאישית בפני המדינה והאחד כלפי השני, לבנות הסכמות משותפות ומתאימות לצורכי בני הזוג, שיהוו אבני דרך לבנית החיים המשותפים, בכך לצלוח אתגרים עתידיים בצורה המיטבית ביותר.

מה הנושאים שיש לכלול בהסכם חיים משותפים או הסכם ידועים בציבור?

  • נושאים כלכליים:

על הסכם החיים המשותפים או הסכם ידועים בציבור לכלול הוראות מפורטות כיצד יתחלקו וינוהלו הוצאות משק הבית ומאיזה חשבון בנק, כיצד יתנהלו חשבונות הבנק האישיים והמשותפים של כל אחד מבני הזוג, ואף לקבוע מנגנון חלוקת רכוש בעת פרידה שיקבע כיצד יתחלק הרכוש האישי והמשותף שצברו בני הזוג במשך השנים אם וכאשר בני הזוג יחוו פרידה.

  • זכויות בנכסים קודמים:

על הסכם החיים המשותפים או הסכם ידועים בציבור לכלול הוראות מפורטות באשר לבעלות בנכסים אישיים של מי מבני הזוג שהיו בבעלותם טרם תחילת היחסים המשותפים.

על ההסכם לכלול הוראות מפורטות בדבר שימוש בנכסים שהובאו ליחסים על ידי מי מהצדדים או שנרכשו במהלך החיים המשותפים של בני הזוג.

על ההסכם לכלול הוראות מפורטות בדבר חלוקת הנכסים שהובאו ליחסים ובני הזוג נהנו יחד מפרותיהם או שנרכשו במהלך החיים המשותפים של בני הזוג.

מידע נוסף על הסכם ממון בין בני זוג לחץ כאן.

  • אחריות בחובות:

על הסכם החיים המשותפים או הסכם ידועים בציבור לכלול הוראות מפורטות באשר למנגנון טיפול בחובות אשר נצברו על ידי בני הזוג או אחד מהם במהלך החיים המשותפים או בטרם החיים המשותפים.

  • אחריות לניהול משק הבית:

בהסכם ניתן להגדיר את חלוקת האחריות בביצוע מטלות הבית לרבות גידול וטיפול בילדים משותפים או עתידיים וכמו כן לחלוקת האחריות בתשלומים השותפים של משק הבית.

  • מנגנון קבלת החלטות או "מנגנון יישוב סכסוכים":

בכל מערכת זוגית נתקלים גם באתגרים ובמשברים, ולמרבה הצער לא ניתן להימנע מהם, בטח שלא כאשר מנהלים משק בית משותף. השאלה כיצד יוצאים מהם. בכדי לצלוח את אותם אתגרים בצורה המיטבית ביותר על בני הזוג לכלול בהסכם החיים המשותפים או הסכם הידועים בציבור "מנגנון קבלת החלטות" או "מנגנון ישוב סכסוכים".

הסכם טוב הוא הסכם הכולל בתוכו מנגנון "קבלת החלטות" או "יישוב סכסוכים" בעת משבר.
על הסכם החיים המשותפים או הסכם ידועים בציבור לכלול הוראות מפורטות בדבר קבלת החלטות שבני הזוג מתקשים לקבל לגביהם החלטות. לדוגמה ניתן לקבוע מראש כי יש להתייעץ בעניין המחלוקת עם איש מקצוע קבוע או מתחלף בהתאם לסוג המומחיות הנחוצה לפתרון הקונפליקט.

  • תוכנית פעולה לסיום היחסים:

מאחר והיחסים הרומנטים מוסדרים בהסכם ולא בדרך המסורתית של "נישואים", על בני הזוג לכלול גם תוכנית פעולה במקרה בו יחליטו לסיים את היחסים. החלטה כזו אינה קלה, אך מבטיחה כי בבוא היום תטיב עם בני הזוג ותגן על האינטרסים האישיים של כל אחד מבני הזוג ושל בני הזוג יחדיו.

הסכם חיים משותפים מיטבי הוא הסכם הכולל בתוכו תוכנית סדורה לחלוקת הנכסים בעת הפרידה, תמיכה כלכלית של בני הזוג האחד בשני, ונושאים נוספים הקשורים לתהליך הפרידה לדוגמה זמני שהות עם הילדים המשותפים ותשלומי מזונות, אשר לבסוף יקבלו תוקף משפטי בהסכם פרידה של בני הזוג.

למידע נוסף על "הסכם פרידה" לחץ כאן.

מה היתרונות בהסכם חיים משותפים או הסכם ידועים בציבור:

להסכם חיים משותפים או הסכם ידועים בציבור יתרונות רבים החל מהקלות שבתהליך מיסוד היחסים ולאחר מכן בתהליך הפרידה, ועד להטבות השונות שהזוגות זכאים לקבל מהרשויות השונות מתוקף מיסוד היחסים. למידע נוסף על הסכם חיים משותפים או ידועים בציבור לחץ כאן.

  • אין צורך באישור של בית המשפט:

היתרון הראשון והבולט ביותר הוא העובדה שהסכם חיים משותפים מקבל את תוקפו מתוקף חתימת בני הזוג עליו, ואין צורך כי יקבל אישור מבית המשפט. בכך רשאים בני הזוג לפנות לאיש מקצוע שיערוך עבורם את ההסכם ללא צורך בפניה נוספת לבית המשפט או רשויות החוק בכדי שיתנו לו תוקף מחייב.

  • זכאות להטבות מרשויות שונות:

יתרון נוסף של חתימה על הסכם חיים משותפים או ידועים בציבור הוא ההכרה הרישמית והשוואת מעמדם לזה של זוג נשוי בפני מוסדות המדינה.

מטעם זה זכאים בני הזוג הידועים בציבור להנות מן ההטבות השונות כפי שזכאים זוגות נשואים. החל מהטבות מס, זכויות ירושה, ביטוח לאומי, ועד לזכאות להיכלל בהגרלות לדיור בר השגה.

  • מנגנון פרידה פשוט וקל:

בעוד שבמדינת ישראל זוגות נשואים בין אם בנישואים אזרחים או נישואים דתיים נאלצים להתמודד עם מוסד הרבנות וההליך המאתגר בעת פרידה, דבר כשלעצמו מטלטל ומאתגר. זוגות בעלי הסכם חיים משותפים או ידועים בציבור רשאים להסדיר את מנגנון הפרידה כבר בהסכם עצמו ובכך ליתר את הצורך להתמודד עם מוסד הרבנות בבוא העת.

למידע נוסף על "הסכם פרידה" לחץ כאן.

היתרון בבחירת עורך דין שהוא גם מגשר משפחה
לביצוע הסכם חיים משותפים או ידועים בציבור:

הסכם חיים משותפים או הסכם ידועים בציבור הוא הסכם משפטי לכל דבר ועניין ולאחר החתימה עליו מחייב את הצדדים לעמוד בהתחייבויותיהם.

בחירה בעורך דין המתמחה בדיני משפחה שהוא גם מגשר המומחה ביישוב סכסוכים בתוך המשפחה מאפשרת לבני הזוג להיות בטוחים כי עומד לצידם ברגישות ובמסירות איש מקצוע אשר מבין את רזי המקצוע והדקויות אליהן יש לשים לב בעת עריכת הסכם מסוג זה, ומלווה את בני הזוג לכל אורך התהליך המרגש והמורכב יחדיו ושומר על האינטרסים המשותפים והאישיים של כל אחד מבני הזוג, ומביא אותם לידי ביטוי בעת כתיבת ההסכם.

יתרה מכך, בחירה בעורך דין משפחה שהוא גם מגשר המומחה ביישוב סכסוכים בתוך המשפחה מאפשרת לבני הזוג את היכולת להתבטא בחופשיות ולהיות בטוחים כי קולם נשמע לאורך התהליך המרגש ויאפשר לבני הזוג לבנות הסכמות שיהוו את הבסיס היציב לזוגיות בריאה ומאפשרת.
הסכמות אשר לבסוף ישתקפו בכתיבת ההסכם המותאם ביותר והמטיב ביותר עם בני הזוג וצרכיו.

דוגמה טובה לכך היא המורכבות והאתגרים שעומדים בפני זוגות הנמצאים בפרק ב'.
בחירה בעורך דין מומחה בדיני משפחה שהוא גם מגשר המומחה ביישוב סכסוכים בתוך המשפחה מעניקה לבני הזוג את הביטחון כי עומד לצידם ברגישות ובמסירות איש מקצוע אשר ילווה אותם בתהליך איחוד הבתים, תוך קבלת הסכמות בדבר אופן ניהול משק הבית המשותף החדש, באופן המשקף את רצונות בני הזוג ומגן על האינטרס והרכוש האישי של כל אחד מבני הזוג.

תחילה יש להבין מי הם ידועים ציבור?

מתוקף חוק

הדרך היחידה להינשא במדינת ישראל ולמסד את היחסים בין בני זוג היא באמצעות נישואים דתיים בפיקוח בתי הדין הרבניים על פי דין תורה. למידע נוסף על נישואים אזרחיים לחץ כאן.

למרבה הצער הזכות להינשא במדינת ישראל אינה קולקטיבית, וישנם לא מעט זוגות שאינם זכאים להינשא בנישואים דתיים במדינת ישראל.  כך לדוגמה זוגות חד מיניים או זוגות מעורבים (בעלי דתות שונות) או מי שיהדותו מוטלת בספק אינם רשאים להינשא במדינת ישראל, והתורה גם אוסרת על מי ששם משפחתו "כהן" להינשא לגרושה, או למי שהוא ממזר.

יתרה מכך, בשנים האחרונות אנחנו עדים לעליה משמעותית בהיקף הזוגות שאמנם רשאים להינשא בנישואים דתיים, אך בוחרים שלא למסד את היחסים שלהם באופן הזה מטעמים אידיאולוגים כאלה ואחרים.

בתי המשפט למשפחה בישראל זיהו את הקושי של אותם זוגות והבינו כי החוק יצר חלל משפטי בדבר מעמד הזוגיות והזכויות להם זכאים בני הזוג שלא יכולים להינשא במדינת ישראל.

לתוך החלל הזה יצק בית המשפט את מונח ה"ידועים בציבור" ולאורך השנים השווה את מעמדם לזה של זוגות נשואים.

ידועים בציבור הם בני זוג המנהלים מערכת יחסים רומנטית, ומנהלים משק בית משותף, וידועים ומוכרים בציבור כבני זוג.

התנאים להוכחת ידועים בציבור:

בעוד שזוגות נשואים אינם צריכים "להוכיח" את יחסיהם, על ידועים בציבור להוכיח את יחסיהם בכדי להשוות את מעמדם לזה של זוגות נשואים ולהנות מאותן הזכויות.

בעבר התנאים להוכחת בני הזוג כידועים בציבור היו קשים ונוקשים ונדרשו להציג מגורים משותפים ארוכים, ניהול משק בית משותף, ניהול חשבון בנק משותף ועוד.

היום אמנם התנאים להוכחת ידועים בציבור התרככו ואין הכרח עוד בחשבון בנק משותף או קשר זוגי ארוך ומחייב, ואפילו אין הכרח כי בני הזוג יגורו יחד באותה הדירה.

בדין הישראלי, בעלי ידועים הם אנשים שסטטוס נישואין וקשרים בינאישיים שלהם יידועים ומכורים בציבור. ההכרזה הזו יכולה להתקבל ממקורות שונים, כגון הופעות ציבוריות, תקשורת בתקשורת או תיעוד רשמי. המושג הזה חשוב בעניינים כמו ירושה, דיני משפחה והליך משפטי, שבהם ההיכרות הציבורית עם הקשר הנישואין הופכת להיות רלוונטית. "בעלי ידועים" הם אלה שהאיחוד שלהם מובהר ומוכר, והסטטוס המשפטי שלהם כזוג נשוי הוא נושא ידוע בקרב הקהל הרחב בישראל.

*מה התנאים להוכחת ידועים בציבור – בעבר תנאים קשים ונוקשים והיום הקלה בתנאים לא חייבים לנהל חשבון בנק משותף או משק בית משותף או זוגיות ארוכה – זוגיות עם כוונת שיתוף. אבל זה עובד לשני הכיוונים.  קושי להוכיח כן ידועים בציבור הליך ארוך ומסובך ומכוער. הדרך להתגבר על זה היא הסכם.

מה הזכויות המשפטיות של ידועים בציבור?

ירושה – צוואה : כדין נשואים אלא אם כן הידוע בציבור נשוי. ילדים מפרק א – עדיפות לעריכת צוואה מסודרת   פרידה : כדין נשואים  חלוקת רכוש: כדין נשואים – אמורפי מועד הקרע – הסכם ממון או הסכם ידועים בציבור

*הסכם ממון בין ידועים בציבור – הסכם ממון בין ידועים בציבור 

עריכת הסכם ממון מאפשרת לבני זוג ידועים בציבור, לקבל וודאות משפטית באשר למערכת היחסים ביניהם ולעניין זה חשיבות רבה, בעיקר בכל הנוגע אל חלוקת רכוש. היה ובני הזוג נפרדים, חלוקת הרכוש ביניהם תיעשה על פי הלכת השיתוף: כל אחד מבני הזוג, יוכל לטעון לזכויות ברכושו של האחר, היה ויעמוד בנטל הראייה להוכיח, כי הייתה כוונת שיתוף באותו הנכס.

לעומת זאת, אם בני הזוג חותמים על הסכם ממון, הרי שהם קובעים בעצמם את אופן חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. בשל השלכותיו של הסכם ממון בין ידועים בציבור, חשוב מאוד לפנות אל עורך דין דיני משפחה לשם עריכת ההסכם. עורך הדין יערוך הסכם מקיף ומדויק, המותאם ספציפית לבני הזוג ואשר יעניק להם את השקט הנפשי והביטחון המשפטי.

האם ידוע בציבור זכאי לשיתוף בנכסים?

על פי ההלכה שהשתרשה בפסקי הדין בתחום הידועים בציבור,  בני זוג "ידועים בציבור" מערכת יחסים זוגית לכשעצמה, אינה מהווה ראייה לזכות ידוע בציבור לשיתוף קנייני בנכסים. כלומר, לא ניתן להחיל באופן אוטומטי את "חזקת השיתוף" גם אם מערכת היחסים על פניה נראתה כמערכת נישואים למתבונן מהצד, גם אם מערכת היחסים  הייתה ארוכה. כדי להחיל את חזקת השיתוף בין בני זוג ידועים בציבור יש צורך להוכיח משפטית את כוונת השיתוף בין בני הזוג. 

בסטאטוס ידועים בציבור להבדיל מבני זוג נשואים, כאשר בן זוג מחזיק בנכסים ובן הזוג השני רוצה להוכחי כוונת שיתוף וחלקו בנכסים, נטל ההוכחה הוא כבד יותר וייבחן על ידי בית המשפט בהתאם לראיות משפטיות שיוצגו בפניו. 

סמדר דקל נעים – הסכם חיים משותפים הסדרת עניינים משפטיים וממוניים של בני זוג ידועים בציבור או שנישאו בטקס פרטי. ליווי וניהול תהליך מעמיק, לבניית הסכמות לתוך חיי הזוגיות, והתאמה לצרכי כל זוג וזוג

זוגיות פרק ב'

ליווי בתהליך של איחוד בתים, קבלת החלטות בהתנהלות כלכלית של ניהול משק הבית המשותף החדש, הסכם הפרדה רכושית וכו'.

(רוטברג) בני זוג החיים יחד כזוג נשוי ומנהלים חיי משפחה ומשק בית משותף, אך אינם נשואים מבחינה משפטית, יכולים להיחשב כבני זוג "ידועים בציבור". כיום בשנת 2020 עדיין אין "חוק ידועים בציבור" אשר מגדיר מהם התנאים לביסוס סטאטוס של ידועים בציבור ו/או תקופה מוגדרת של חיים משותפים בין בני זוג. 

ידועים בציבור- הגדרה 

ידועים בציבור הם בני זוג אשר אינם נשואים כדת וכדין, אך עדיין נחשבים מבחינה משפטית כזוג בעל זכויות שונות. כיום, לא קיימת חקיקה מסודרת בנושא, הקובעת מי הם ידועים בציבור ועל כן, הקביעה האם זוג הוא ידוע בציבור, או אם לאו, נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט. כלומר, מדובר בסטטוס טעון הוכחה.  

שאלה נוספת שבית המשפט יבחן בקביעת היותם של בני זוג כידועים בציבור היא מדוע בחרו בני הזוג לא הינשא. ייתכן ומדובר במניעה הלכתית או אידאולוגית להנשא, אך  גם אם הייתה מניעה להינשא זה לזו על פי הנהוג, אין זה סותר את האפשרות להינשא בנישואין אזרחיים אם בני הזוג רצו בכך. הימנעות מחתונה ומיסוד הקשר באופן רשמי דורשת בחינה של בית המשפט האם הקשר בין בני הזוג היה כנה וכלל רצון לשיתוף  בניהם.

קביעת זוג כידועים בציבור אינה מקנה זכויות בנכסים שלא הייתה כלפיהם כוונת שיתוף.

במילים אחרות, גם אם גבר ואישה חיים יחדיו וכל הראיות מצביעות על כך שידועים הם בציבור, גם אם הם עומדים בקריטריון שנקבע בפסיקה של ידועים בציבור, על פיו יש להוכיח קיום יחסי אישות וניהול משק בית משותף לאורך זמן, והם חיים כבני-זוג נשואים לכל דבר. 

על סמך קביעה זו, לא ניתן לקבוע כי הרכוש שרכש כל אחד מהם בנפרד הוא רכוש משותף שיחולק בניהם שווה בשווה או ביחס כלשהו ללא הוכחה ספציפית לכוונת שיתוף כלפי הרכוש. אין בהיותם של בני זוג ידועים בציבור והוכחת קיומה של "שותפות זוגית" ביניהם להוות הוכחה כי הם רצו כי רכושם, גם רכוש שלא נרכש במהלך חייהם המשותפים, יהפוך לקניינם המשותף.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

WhatsApp