הסכם ממון

מה עושים עם כל הרכוש שנצבר בעת פרידה? כיצד הוא מתחלק?

"חוק יחסי ממון, התשל"ג-1973" מסדיר בתוכו את כל נושאי חלוקת הרכוש בין בני זוג נשואים או ידועים בציבור בעת פרידה, וחל עליהם באופן אוטומטי אלא אם כן קיים הסכם ממון.

החוק קובע כי כל הנכסים הפיזיים (נדל"ן, רכבים, מטלטלין,) הפיננסים והפנסיונים שלאחר החתונה יחולקו באופן שווה בין בני הזוג. כלומר כל רכוש שנקנה או זכות פנסיונית בקופת קמל או קרן פנסיה ואפילו בעלות במניות מתוקף עבודה או קניה שנצברה ממועד הנישואין או הקמת משק הבית המשותף ועד למועד הפרידה – תחולק שווה בשווה בין בני הזוג בעת פרידה.

אם כך מה זה הסכם ממון?

הסכם ממון הוא הסכם המסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני הזוג הידועים בציבור בעת פרידה או גירושין. ההסכם מגדיר על פי רצונות הצדדים מה מן הרכוש של הצדדים הוא רכוש משותף ומה מן הרכוש של הצדדים הוא רכוש פרטי. עוד ניתן לקבוע בהסכם את מועד התחלת השיתוף בין בני הזוג. בהסכם הממון ניתן אף לקבוע מראש גם את מנגנון החלוקה ואופן החלוקה באחוזים של הרכוש המשותף, והרכוש האישי.

אז אם קיים "חוק יחסי ממון" למה צריך הסכם ממון?

לרוב נוטים לטעות בני הזוג ולחשוב שאם אחד מבני הזוג מבקש לערוך הסכם ממון בהכרח הדבר מעיד כי הזוגיות והאהבה אינם לנצח וכי ההסכם מקדם ומאיץ את הפרידה. חשיבה זו היא טעות מן היסוד, ואחת מהסיבות העיקריות לחשיבות עריכת הסכם ממון בין בני זוג היא הדגש על שקיפות ואמון פיננסי.
על ידי הגדרת ותאום הציפיות הפיננסים בגין חלוקת הרכוש בעת פרידה בני הזוג יכולים להתמודד מראש עם סכסוכים כלכליים פוטנציאלים. שקיפות זו מקדמת אמון בין בני הזוג ויוצרת בסיס חזק להקמת וביסוס היחסים הכלכליים בינהם.

במדינת ישראל בה ערך המשפחה הוא אחד מהערכים הגבוהים ביותר, שמירה על אמון בקשר הזוגי הוא הכרחי. הסכם הממון מבטיח ששני בני הזוג יודעים ומודעים לאופן חלוקת הרכוש והאחריות הפיננסית שלאחר הפרידה ומאפשרת סביבת תקשורת פתוחה ותומכת על נושאים כלכליים.

מתי צריכים לערוך הסכם ממון?

הסכם הממון לא חייב להיחתם טרם הנישואין או בעת ההסכם חיים משותפים, ויכול להיחתם גם לאחר תחילת החיים המשותפים. אולם מומלץ שיחתם בטרם תחילת החיים המשותפים או בד בבד בכדי לאפשר ביטחון כלכלי ותקשורת כלכלית פתוחה ויציבה, אך כאמור אין זו חובה.

אצל מי מומלץ לערוך הסכם ממון?

עריכת הסכם ממון על ידי עורך דין שהוא גם מגשר מאפשרת לבני הזוג לדעת בוודאות כי יש איש מקצוע שילווה את בני הזוג לכל אורך התהליך וההליך ברגישות ובמסירות, תוך שמירה על האינטרסים של שני בני הזוג. יש לוודא כי עורך הדין מכיר את כל הסוגיות הרלוונטיות עליהן יש לתת את הדעת, שבסוף התהליך ישתקפו נאמנה בהסכם אשר יקבל תוקף משפטי על ידי בית המשפט.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

WhatsApp